|
Bahasa: EN | 中文 | BM |

Cara Menjaga Kerusi Roda Anda

Jika anda seorang yang bergantung pada kerusi roda untuk bersiar-siar, adalah lebih baik untuk mengetahui cara mengekalkan roda anda untuk mengelakkan sebarang kejutan yang tidak diingini. Penyelenggaraan diri yang kerap pada kerusi roda di rumah akan memastikan fungsi & keupayaan yang betul, keselamatan dan jangka hayat yang lebih lama.

Berikut adalah beberapa petunjuk yang mungkin anda ingin ingat,


Tayar

- Tayar pneumatik (Tayar udara) ialah tiub berisi udara yang dimasukkan ke dalam tayar yang serupa dengan yang digunakan pada basikal dan memerlukan pemeriksaan tekanan bulanan secara berkala. Tayar ini lebih ringan berbanding dengan pepejal dan ia berfungsi dengan baik di atas tanah yang tidak rata dan kasar dengan melaraskan tekanan udaranya untuk menyerap hentakan. Berhati-hati untuk tidak melintasi mana-mana objek tajam kerana ia akan menyebabkan tayar bocor.

- Tayar getah padu biasanya digunakan pada kebanyakan kerusi roda standard kerana ia menjimatkan kos dan memerlukan penyelenggaraan yang sangat minimum. Pengguna tayar pepejal mempunyai masa lapang untuk tidak bimbang tentang sebarang tusukan atau kehilangan tekanan udara tidak seperti tayar pneumatik tetapi ia boleh menjadi kurang selesa.

Secara amnya kedua-dua jenis tayar mempunyai jangka hayat antara 1.5 hingga 2 tahun bergantung kepada kekerapan ia digunakan. Jika kerusi roda disimpan dalam simpanan selama bertahun-tahun tanpa digunakan, tayar masih akan rosak mengikut usia dan perlu diganti untuk tujuan keselamatan.


Kebersihan

Mengutip kotoran dan lumpur tidak dapat dielakkan jika kerusi roda digunakan setiap hari di luar rumah. Dan jika anda seorang yang tidak mampu membeli kerusi roda kedua untuk kegunaan dalaman, boleh dikatakan anda perlu mengamalkan rutin pembersihan harian untuk kerusi roda anda kerana anda tidak mahu membawa kotoran luar ke dalam rumah anda.

Sebelum memasuki rumah anda, periksa sekeliling kerusi roda anda untuk mengetahui apa-apa yang tersangkut di bawahnya. Jangan menyiram kerusi roda dengan air kerana ia boleh menyebabkan karat di bahagian tertentu kerusi roda. Gunakan kain lembap yang disembur dengan pembasmi kuman dan lap ke bawah bingkai kerusi roda dan kemudian tayar belakang dan kastor. Jika tempat duduk dan sarung kain basah, keringkan sebelum menggunakan kerusi roda atau simpan untuk mengelakkan sebarang bau busuk.


Penyelenggaraan Bingkai

Ini adalah bahagian paling penting dalam rutin penyelenggaraan kerusi roda. Tayar yang sempurna dan kerusi roda yang bersih menjadi sia-sia jika badan kerusi roda itu tidak dijaga.

Berikut adalah beberapa komponen yang perlu diperiksa secara berkala (bulanan);

• Periksa sebarang nat, bolt atau skru longgar yang perlu diketatkan
• Periksa brek pada roda sama ada ia perlu diketatkan atau dilonggarkan
• Periksa rangka kerusi untuk sebarang keretakan atau penyok
• Periksa penjajaran roda untuk melihat sama ada ia pergi ke sisi
• Periksa gandar, bearing, roda dan kastor untuk melihat sama ada ia tersekat akibat rambut, tali atau serpihan terkumpul
• Periksa kelancaran bahagian boleh tanggal atau boleh laras (cth. sandaran kaki, tempat letak kaki, tempat letak tangan dan sandaran) dan mekanisme seperti bahagian berbaring dan dinaikkan.
• Lumurkan mekanisme lipatan pada bingkai untuk lipatan licin dan galas bebola jika perlu

Senarai panjang langkah penyelenggaraan ini mungkin sedikit, tetapi ia akan membantu memanjangkan jangka hayat kerusi roda anda selama bertahun-tahun akan datang dan akan menjimatkan anda daripada berbelanja untuk membeli kerusi roda baharu setiap beberapa tahun.